Sommerleir på Akerøya

Akerøya, som er del av Ytre Hvaler nasjonalpark, ligger ca 1,5 km vest for Asmaløy. OSDK har siden slutten av 1970-tallet årlig hatt sommerleir her. Her bor vi i telt, og noen av oss nyter luksusen med gasskjøleskap og gasskoketop,  mens andre nøyer seg med kjølebag og stormkjøkken. Med solcellelader har man også nok strøm til å kunne poste fancy bilder på sosiale medier. Utenom dykking er det masse tid til soling, bading og turer – så dette er en destinasjon som passer for hele familien.

Tresteiene, Søstrene, Tisler og Torbjørnskjær er noen av destinasjonene vi besøker når vi skal dykke. Alle dykk foregår fra båt, og ofte med en båtmann (eller kvinne) slik at vi slipper å svømme tilbake til båten.

Akerøya er en viktig rasteplass for fugler, og den er sommerbeite for sauer. Om kvelden får vi besøk av mygg, padder og gresshopper.

Øst for Akerøya ligger Festningsholmen og Akerøy fort. Fortet ble i 1664 etablert som en liten tømmerskanse som forsvar mot kaprere og svenske sjøstridskrefter, og for å sikre innseilingen til Fredrikstad. Rundt 1680 fikk fortet et kanontårn og i 1740-årene ble det bygget en ytre festningsmur. Fortet, som kunne huse opp til 150 mann, ble beordret demolert i 1808 grunnet tap av den dansk-norske flåte året før. I 1883 ble fortet brukt som skytemål og ble siden liggende som en steinrøys. På 1960-tallet begynte arbeidet med restaurering av Akerøy fort. På Akerøya sitt høyeste punkt er det en redutt som fungerte som observasjonspost for Akerøy fort, og redutten er en fin destinasjon for å nyte både utsikten og kveldssola.